Van medicijnen naar een gezonde leefstijl

1 november 2016
contact
Ogenschijnlijk verloopt mijn leven vlekkeloos – school, studie, trouwen en een gezin, een goede baan en uiteindelijk de keuze voor het ondernemerschap met de daarbij behorende risico’s. Door de keuzes die ik maakte creëerde ik een leven dat ik als bijzonder heb ervaren. Helaas bleek dat niet vrij van stress te zijn, iets dat ik me op dat moment niet realiseerde. 
Gaandeweg merkte ik wel dat ik te vaak moe was en dat voelde niet oké. Naar mijn huisarts gaan had geen zin, immers welke vrouw met een gezin en carrière of eigen bedrijf is er niet moe?
Nooit had ik het idee dat er iets bijzonders aan die moeheid ten grondslag kon liggen. Ik heb altijd gedacht dat het mentaal was. Ik was een weg ingeslagen waarin opgeven geen optie was. Dus bleef ik in het zelfde spoor doorgaan. Hart- en vaatziekten zijn wel een thema in mijn familie, echter ik kon mij niet voorstellen dat mij dit ook zou treffen.
Bij toeval op een congres waar cardiologe Janneke Wittekoek en ik samen waren, blijkt dat mijn bloeddruk te hoog is. Het is voorjaar 2014. Uit voorzorg laat ik toch nader onderzoek doen bij Heartlife Klinieken en dan blijkt er veel meer aan de hand te zijn, zoals afwijkingen in mijn cholesterol, vaatkrampen en afwijkingen in het ECG. Zonder dat ik aanwijsbare klachten had – dacht ik! Die moeheid had me op het goede spoor moeten zetten. Omdat ik daar zo aan gewend was geraakt, deed ik dat niet. Ik krijg preventiemedicatie voorgeschreven tegen het cholesterol, de hoge bloeddruk en hartkrampen en ik doe een stapje terug.

Na een observatieonderzoek en katheterisatie (uit voorzorg om verdere gevaren uit te sluiten) word ik met medicatie behandeld. Met rust gaat het weer de goede kant op. Alleen die moeheid blijft. Ondanks de goede resultaten door mijn eetpatroon te herzien en te gaan hardlopen, kom ik de berg waar ik tegen aanloop niet over. De klachten blijven, nemen toe. Evenals de mogelijkheid van een worst-case scenario. Stress is killing als je niet leert hoe er mee om te gaan.

Langzaam realiseerde ik me dat er in de loop van de tijd veel meer signalen en klachten zijn die ik altijd maar genegeerd had of als onbeduidend had gezien: mezelf altijd maar opgejaagd voelen, niet kunnen ontspannen, vermoeidheid, kramp, benauwdheid. Ik had  nooit iets met stress. Stress en het waarborgen van zekerheden in ondernemerschap gaan hand in hand, dacht ik. Als werkende vrouw heb je vele rollen. En moeheid hoort daarbij, dacht ik ook. Het wordt me duidelijk hoe zeer de hartklachten met een erfelijke component in combinatie met stress met elkaar verbonden zijn qua klachtenpatroon. Op welke wijze het mijn gezonde manier van leven had ondermijnd. Het langzaam sluipende karakter maakte uiteindelijk veel kapot: mijn lijf, mijn plezier, mijn nachtrust, mijn creativiteit. Mijn uithoudingsvermogen was kwetsbaar geworden en kon niet veel meer hebben. Dat ik het nog zo lang had volgehouden was omdat ik dat heb gedaan op pure wilskracht. Uiteindelijk blijkt ook daar een grens aan te zitten. En dan is er nog de frustratie dat waar ik mijn clienten bij sta op levensthema’s, ik uiteindlijk ook hier tegen mijn grenzen aanloop wat ik zelf kan managen.
Dan word ik begin 2016 gevraagd mee te doen aan het programma Hoe word ik 100, dat onlangs is uitgezonden op de Nederlandse televisie. Zes mensen met een serieus gezondheidsprobleem worden onder medische begeleiding gecoacht naar een gezonde levensstijl. Met de hulp van Janneke en de andere leden van het medische team leerde ik het mezelf te gunnen om volledig terug te gaan naar een heel basaal levensritme. Door alleen maar verse voeding te nemen, voluit tijd te maken voor bewegen (hardlopen, kickboksen, yoga), om uit te rusten en heel veel activiteiten zowel zakelijk als sociaal tijdelijk uit te schakelen. Hierdoor begon een proces van normaliseren. Het laatste restje weerstand om gewoon maar door te lopen brokkelde af, mijn kwetsbaarheid trof me vol in mijn identiteit. Ik heb mezelf altijd gezien als een sterke, krachtige vrouw die de wereld aan kon en gedreven wordt door die dingen waar ze hart voor heeft. Ik bracht het niet meer op om op de toppen van mijn kunnen te blijven functioneren zoals ik daarvoor deed.
Het enige wat ik kon doen was me er aan over geven aan dat ik terug ging naar af om mijn leef ritme weer van voren af aan op opbouwen.

Het proces was allesbehalve plezierig. Ik voelde me eigenlijk verraden door mijn lichaam. Ik, die altijd dacht dat ik de gevolgen van mijn keuzes mentaal kon doorstaan. Nooit kon ik vermoeden dat mijn lichaam het op zou geven: het ging niet meer, zo uitgeput voelde ik me en zo beperkt voelde ik me door de klachten. Alles wat stress geeft, energie kost en oplevert heb ik kaart gebracht. Hierdoor begon ik weer te voelen wat goed voor mij is. Ik kan weer zacht voor mijzelf zijn en ik leerde dat de boog niet altijd hoog gespannen hoeft te zijn. Dankzij de goede medische begeleiding gaat het qua gezondheid enorm vooruit: een desastreus risico is geëlimineerd, de krampen verminderen, mijn cholesterolwaarden zijn gedaald, mijn bloeddruk is weer normaal en het medicatiegebruik drastisch verminderd. Bovendien val ik nog eens ruim 10 kilo af en door het sporten zit ik soepeler in mijn lijf. 

Een gezonde levensstijl creëren is één, deze in stand houden is dé uitdaging. Het kan en vraagt om vertrouwen, een ijzeren dicipline, een flinke dosis humor en relatieveringsvermogen. Het leven heeft weer kwaliteit gekregen: niet alleen voor mij persoonlijk, ook als professional is de glans terug.

* Omroep MAX “Hoe wordt ik 100” NPO1 21.20 uur, 9 november – 16 december 2016.
De uitzendingen zijn online terug te zien.

Gëinteresseerd in leefstijlcoaching en vitaliteitsmanagement o.b.v. Hoe word ik 100?  Laat het me weten!

Meer informatie ontvangen of een afspraak maken?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Het is gelukt! Je ontvangt nu een mail om je inschrijving te bevestigen. Soms komt deze mail in de spamfolder terecht. Kijk dus ook hier voor de bevestigingsmail.