Je hersenen springen van de hak op de tak

dat komt goed uit wanneer je gaat mindmappen
contact

Op de middelbare school werd het vak Aardrijkskunde gegeven volgens de methode De Geo Geordend. Wat me daarvan altijd is bijgebleven is dat dit het eerste leerboek was waarin achterin uittreksels van de hoofdstukken stonden. Die schreef ik dan over en probeerde ze nog scherper te formuleren om maar te zorgen dat ik de lesstof zo goed en makkelijk mogelijk kon onthouden. Dat hielp alleen niet omdat ze volgens dezelfde rechtlijnige manier werden gemaakt als de originele uittreksels in het boek.

Wel probeerde ik m.b.v. symbolen een eigen structuur er in aan te brengen. Toen wist ik helaas nog niet van de methode Mindmappen. Daar kwam ik tijdens mijn werk pas achter. De meest ideale manier om snel en effectief informatie helder weer te geven. Als een landkaart van je eigen kennis. Geniaal. 

Ik ben me erin gaan verdiepen en tegenwoordig pas ik mindmappen toe om informatie uit elkaar te rafelen, er samenhang in te creëren en nieuwe ideeën en gedachten ermee te verhelderen. Handig en vooral leuk omdat het zo super efficiënt is. Niks meer helemaal uitschrijven van links naar rechts waarbij je veel te veel woorden gebruikt. Maar inzichtelijk en vanzelfsprekend omdat je gedachten ook op deze manier werken. En dat beklijft. Alsof je nooit anders geweten hebt.

Je hersenen worden bediend zoals ze bediend willen worden:

  • je zet de sterspelers van je brein in: je vermogens tot associeren en visualiseren
  • je hebt in één oogopslag overzicht omdat je alle verbanden helder hebt
  • je gebruikt zowel de kwaliteiten van je linker- als je rechterhersenhelft.

Op school leren we lineair te werken. Hoe saai is dat toch altijd geweest. Nu weet ik dat je je leervermogens recht doet door prettig en met plezier te werken en tegelijkertijd het maximale er uit weet te halen. De grondbeginselen zijn altijd hetzelfde:

  • je formuleert het centrale thema in het midden
  • vervolgens onderscheidt je de hoofdthema’s en breng je details in kaart
  • je werkt met kleuren om de centrale begrippen van elkaar te onderscheiden
  • je brengt illustraties en symbolen aan om alles te verhelderen.

Tenslotte ontwikkel je je eigen stijl van werken. Gaandeweg heb ik mijn eigen draai aan de methodiek gegeven zonder de grondbeginselen van Tony Buzan (dè man van het mindmappen) geweld aan te doen. Complexe zaken zijn opeens toegankelijk geworden. Snel gedachten ordenen is een fluitje van een cent. Het voorbereiden van een vergadering, presentatie of notitie kost geen moeite meer. De planning van een project is steeds volledig en groeit mee met de ontwikkelingen.

Zelfs het nemen van besluiten wordt makkelijker, alleen al door alle opties, voor- en nadelen en te trekken conclusies op deze manier in kaart te brengen. Leren en studeren is geen opgave meer. In mijn werk kan ik niet meer zonder mindmappen.

Mindmappen werkt inspirerend. Vaak krijg ik de vraag: “waar leer je dat?” En dan antwoord ik steevast: “Bij mij”. Mensen zijn verrast hoeveel meer structuur ze ontwikkelen en ze daardoor effectiever worden dan ze al zijn, simpelweg door je hersenen slimmer te laten werken. Door de speelse oefeningen en de oefeningen met toepassingen in hun eigen belevingswereld raken ze telkens weer overtuigd dat mindmappen werkt. Ook kinderen op school. Want hoe leuk wordt leren als je in de les of tijdens je huiswerk, kunt tekenen en schrijven met kleuren en plaatjes tegelijk.

Staat je een een grote inspanning qua denkwerk te wachten? Leer mindmappen! Optimaliseer je werkwijze en experimenteer met manier die buiten je gebaande paden ligt. Je zult verrast worden.

Op verzoek geef ik trainingen mindmappen:

 

“We hebben als gezin een hele leuke en leerzame workshop bij Caroline gevolgd. Hoewel deze in eerste instantie voor de kinderen was bedoeld, heb ik er voor mezelf als volwassene ook heel veel aan gehad en wil ik het gaan toepassen in mijn werk. Caroline had alles heel goed voorbereid en verzorgd, en gaf een hele duidelijke uitleg, waardoor wij er met zijn allen meteen mee aan de slag konden. Lekker concreet dus.”

– Een ouder

“Ik vond het heel fijn om de cursus mindmappen te doen, vooral omdat ik nu op een veel leukere manier dingen kan leren voor school. Je gaat namelijk aan de gang met kleurtjes en het is heel duidelijk. Ik word ook veel minder snel afgeleid. Caroline legde het heel fijn en duidelijk uit.”

– Foske, 15 jaar, 3e jaar middelbare school

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Het is gelukt! Je ontvangt nu een mail om je inschrijving te bevestigen. Soms komt deze mail in de spamfolder terecht. Kijk dus ook hier voor de bevestigingsmail.