Interview in De Telegraaf

9 november 2016
contact
Het hele leven staat op z’n kop

In Hoe word ik 100 proberen zes mensen onder begeleiding van een medisch team van hun aandoeningen en hun medicatie af te komen door gezond(er) te gaan leven. Voorafgaand aan de eerste uitzending plaatste De Telegraaf een interview met twee kandidaten, Lesley Williams en  Caroline van Leuven, over deelname aan het programma. Hieronder de weerslag van een deel van het interview.

Bij deelneemster Caroline (55) werden in 2014 hartklachten geconstateerd. Ook had zij last van enorme vermoeidheid. „Voor mij was het vooruitzicht: als er nu niets verandert, dan kan het over een paar jaar fataal zijn. Mijn vader was iets ouder dan ik toen hij zijn vierde hartinfarct kreeg. Qua gezond leven was ik al zoveel mogelijk aan het doen. Toen kwam dit programma voorbij. Mijn arts zei: ’dit levert je alle begeleiding op die je nodig hebt’. Ik vond het superspannend, maar ik wilde niet op eigen kracht doormodderen.”

Mijn klachten waren sluipend. Welke vrouw met een carrière en een gezin is niet moe?
Ik dacht: ’misschien moet ik vroeger naar bed, iets minder mijn agenda volplannen. Die moeheid is verklaarbaar’. Maar ik had niet gedacht dat het mijn lijf parten zou spelen. Ik vertegenwoordig in dit programma duidelijk een groep vrouwen. De sterftecijfers van vrouwen met hartfalen zijn hoog, zeker in de westerse wereld. Er worden veel facetten van onze levensstijl belicht. Wat de kijkers te zien krijgen varieert van een kennismaking, vanavond, tot medische controles, gesprekken met artsen, sportmomenten en kooklessen. En ook het plezier dat erbij komt kijken, zeker als je goede resultaten boekt.”

„Het is geen realityserie, het gaat niet om mensen opzwepen en te kijk zetten. Als het harde commerciële tv was geweest, dan had ik het niet gedaan. Daar wordt in mijn beleving op emotie en sensatie gestuurd.”

De opnames van Hoe word ik 100 werden in september afgerond. Caroline: „Ik ben ongelooflijk blij dat dit heeft plaatsgevonden. Ik ben nog niet helemaal klachtenvrij, maar het is wel een wereld van verschil met begin dit jaar.”

„Ik had gezond eten altijd hoog in het vaandel, maar het kon nog scherper. Ik eet alleen nog maar vers. Ik ben meer gaan bewegen: opnieuw gaan hardlopen en ik heb het kickboksen weer opgepakt. Ik doe ook aan yoga en zit veel soepeler in mijn lijf. Veel fysieke klachten zijn verdwenen. Mijn medicatie is teruggebracht en ik ben kilo’s kwijt. ’Hoe ga je met stress om in het dagelijks leven’ was misschien wel mijn grootste gevecht. Ik kan met een gerust hart zeggen dat door het programma bepaalde dingen geïntegreerd zijn in mijn dagelijks leven. Voor mij zijn de directe gevaren op korte termijn geëlimineerd.”

Bron: De Telegraaf

 

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Het is gelukt! Je ontvangt nu een mail om je inschrijving te bevestigen. Soms komt deze mail in de spamfolder terecht. Kijk dus ook hier voor de bevestigingsmail.